Rolul practicii, internship-ului sau voluntariatului
Mulți tineri consideră nedreaptă cerința angajatorilor legată de experiența profesională, cerință pe care o regăsesc în majoritatea anunțurilor de angajare. Pentru a depăși obstacolele ridicate de această cerință, subiectul poate fi abordat din perspectiva angajatorului. Astfel, în organizații sunt în general două mari categorii de posturi:
- posturi pentru debutanți (entry level) care solicită un nivel minim al competențelor
- posturi pentru experți/specialiști.
Angajatorii nu au întotdeauna resurse pentru dezvoltarea noilor angajați (stagii de training, supervizare sistematică etc.) și de aceea “cumpără competență”, adică doresc angajați care sunt experți în sarcina de lucru. Probabil că și un student în rol de antreprenor care își dezvoltă propria afacere va dori să angajeze un contabil cu experiență, un specialist IT experimentat, nicidecum un proaspăt absolvent.
Pentru a gestiona cu succes „problema” experienței profesionale, sunt două posibile direcții de acțiune:
- să identificați acele organizații care au o politică de personal centrată de dezvoltarea angajaților și care de regulă au posturi vacante pentru debutanți. A aplica repetat la posturi unde este evident că se solicită un anumit nivel de expertiză certificat prin vechimea în muncă, este cel puțin neproductiv;
- să compensați absența experienței în calitate de salariat, cu un alt tip de experiență practică, și anume cea dobândită în calitate de practicant, intern sau voluntar. Realizarea unui stagiu de practică, internship, voluntariat sau alte forme de colaborare care au presupus situații reale de muncă, constituie un avantaj competitiv la angajare. În general, angajatorii caută absolvenți care au avut prilejul să experimenteze aspectele esențiale ale muncii în organizații: respectarea programului, colaborarea cu colegii, comunicarea cu supervizorul, respectarea termenelor limită etc.
Nu uitați să evidențiați stagiile de practică, internship sau voluntariat în CV-ul vostru, precizând: organizația gazdă, durata stagiului și principalele activități desfășurate.
![]() |